Busskaross 1938

Årsmodell: 1938

Kaross: Br. Johanssons Karosseri, Lilla Edet

Passagerare: 23st

1938 köpte den bilintresserade Rikard Persson på Ormtorp i Finnsjön utanför Gräsmark en Volvo LV 94 med registreringsnummer S329 för godstransporter.

Rikard köpte även en påhängskaross till lastbilen av Br. Johansson i Lilla Edet. Syftet var att köra resenärer på helgerna.

Rikard arrangerade ett antal resor med ekipaget bland annat till Oslo. En av resorna var till världsutställningen i Oslo 1938. Resan finns beskriven i boken Finnsjön Förr och Nu.

 

I boken finns det bland annat beskrivet hur passagerarna, som kom från Finnsjön, Gustavsdal och Mårbacken övernattade i bussen under resan.

Lastbilen blev immobiliserad av försvarsmakten 1940. Karossen blev kvar på Ormtorp. Efter kriget försökte Rikard få tillbaka lastbilen men den var tyvärr skrotad av försvaret.

Av en ren tillfällighet kom Rikards son Bertil i kontakt med Värmlands Bussveteraner. Intresse för den unika karossen uppstod och karossen förvärvades av Värmlands Bussveteraner.

I augusti 2016 hämtades karossen av en handfull medlemmmar från Värmlands Bussveteraner.

 

Föreningen ämnar färdigställa karossen till en komplett buss. Aktivt söker föreningen efter ett lämpligt chassie att montera karossen på.

Bussen 1938
Bussen 1938